Huurrecht

Geen nieuwe seizoenplaats Camping Bakkum na incident

Geen nieuwe seizoenplaats Camping Bakkum na incident

Geen nieuwe seizoenplaats Camping Bakkum na incident

zondag 28 januari 2024

28-01-2024

Camping Bakkum is een onderdeel van Kennemer Duincampings. Op Camping Bakkum zijn er ongeveer 1400 seizoenplaatsen. Deze seizoenplaatsen worden verhuurd van medio maart tot de laatste zondag van de herfstvakantie van ieder jaar.

[K] huurt sinds 16 jaar ieder jaar een seizoenplaats op Camping Bakkum.

Op 21 augustus 2023 heeft er een incident op Camping Bakkum plaatsgevonden. Er is een 112-melding gedaan van bedreiging met een vuurwapen. Als gevolg hiervan is de politie gekomen en die heeft het complete kampeerterrein afgesloten voor het in- en uitkomend verkeer. Ook heeft er gedurende het onderzoek ter plaatse een politiehelikopter boven het terrein gehangen. Op enig moment zijn op of bij de seizoenplaats van [K] bedreigingen geuit.

Dit incident heeft ertoe geleid dat [K] bij brief van 24 augustus 2023 is meegedeeld dat Camping Bakkum aan haar geen nieuwe seizoenplaats meer zal aanbieden voor het seizoen 2024.

[K] vordert dat de kantonrechter Camping Bakkum zal veroordelen om de seizoenplaats voor het seizoen 2024 aan haar zal verhuren, op straffe van een dwangsom.

De kantonrechter oordeelt dat de rechtsverhouding van partijen moet worden gekwalificeerd als een serie van huurovereenkomsten voor bepaalde tijd. Eén van de gevolgen daarvan is dat zo’n overeenkomst van rechtswege eindigt en dat Camping Bakkum daarom de huur niet hoeft op te zeggen. Huurders hebben zodoende ook geen ‘automatisch’ recht om het volgende seizoen weer dezelfde plaats te huren.

De praktijk is echter wel dat aan huurders - en in dit geval tot 2024 ook aan [K] - na afloop van elk seizoen een contract voor het daaropvolgende seizoen wordt aangeboden. Hierdoor zijn partijen in een rechtsverhouding komen te staan, waarop de eisen van redelijkheid en billijkheid van toepassing zijn. Die eisen van redelijkheid en billijkheid staan eraan in de weg dat Camping Bakkum zonder goede reden, dus naar willekeur, [K] mag uitsluiten van het huren van de seizoenplaats in het volgende seizoen.

In dit geval is geen sprake van willekeur. Camping Bakkum heeft de beslissing om [K] niet opnieuw een huurcontract aan te bieden niet zonder goede reden genomen. Zij heeft rekening te houden met de belangen van andere huurders en dient te zorgen voor een veilige omgeving.

Camping Bakkum hoeft [K] voor 2024 dus geen seizoenplaats meer aan te bieden. Wel moet [K] op grond van een overgangsregeling voor ‘oud kampeerders’ in staat worden gesteld om ‘haar’ plek aan een ander over te dragen.

De proceskosten komen voor rekening van [K], omdat zij grotendeels ongelijk krijgt.

Voor de gehele uitspraak klik hier.

 

Neem contact op!

Neem contact op!