Letselschade

Aansprakelijkheid fietsverkoper voor ongeval door losgeschoten voorwiel

Aansprakelijkheid fietsverkoper voor ongeval door losgeschoten voorwiel

Aansprakelijkheid fietsverkoper voor ongeval door losgeschoten voorwiel

donderdag 30 mei 2024

30-05-2024

Feiten:

Fietser heeft op 17 juni 2020 in de winkel van 12GO een racefiets, een helm, wielrenschoenen, -outfit en -pedalen gekocht. Hij heeft de fiets gemonteerd van 12GO heeft meegekregen. Om de fiets in zijn auto te kunnen vervoeren heeft fietser het voorwiel – dat is voorzien van een steekas met snelspanner – van de fiets losgehaald. Bij thuiskomst heeft hij het voorwiel zelf weer in de voorvork gezet.

Nadat hij in de tussentijd een paar tochtjes heeft gefietst, is fietser op 24 juni 202 tijdens een rit met de fiets gevallen als gevolg van het feit dat het voorwiel van de fiets losschoot toen hij een fietsbrug opreed. Hij droeg een helm. Door de val heeft fietser letsel opgelopen.

Dat letsel bestond onder meer bestond uit een hoge dwarslaesie, zenuwpijn, een wond aan zijn gezicht (inmiddels een litteken van kin tot neus), een gebroken kaak en afgebroken voortanden.

Op 6 augustus 2020 heeft 12GO op verzoek van fietser de racefiets opgehaald en teruggenomen en het aankoopbedrag terugbetaald. Zij heeft de fiets nagekeken maar niets bijzonders kunnen vinden.

 In een door Achmea opgesteld rapport schuldvraag onderzoek staat:

“De verzekerde [12GO] verklaarde dat in principe iedere klant een handleiding van de gekochte fiets meekrijgt. De benadeelde verklaarde dat hij geen handleiding kreeg. In theorie zou dit kunnen, maar de verzekerde trekt in twijfel dat de benadeelde geen handleiding kreeg. De verzekerde kan niet meer nagaan welke medewerker in de werkplaats de benadeelde destijds hielp.”

Vordering:

Fietser vordert dat de kantonrechter voor recht verklaart dat 12GO aansprakelijk is voor de door hem geleden en nog te lijden schade als gevolg van het ongeval op 24 juni 2020, 12GO te veroordelen tot betaling van een schadevergoeding nader op te maken bij staat en 12GO te veroordelen in de kosten van deze procedure.

Fietser legt aan de vordering ten grondslag – kort weergegeven – 1) dat de fiets al bij aflevering gebrekkig moet zijn geweest en 2) dat 12GO onrechtmatig heeft gehandeld door, in strijd met Europese regelgeving, niet de nodige veiligheidsinstructies voor het gebruik van de fiets te geven.

 Beoordeling:

De kantonrechter acht het waarschijnlijk dat fietser het voorwiel na demontage ten behoeve van het transport van de winkel naar zijn woning niet goed heeft vastgezet. De vraag is voor wiens rekening de naar aanleiding daarvan opgelopen schade moet komen.

Het Besluit van de Europese Commissie van 29 november 2011 schrijft voor dat bij verkoop van een fiets aan een consument productveiligheidsinformatie dient te worden verstrekt.

Productveiligheidsinformatie moet onder meer het volgende bevatten: aankoopinformatie, gebruiksaanwijzing, reiniging, controle en onderhoud, merktekens en waarschuwingen voor mogelijke gevaren en op voorzorgsmaatregelen ter voorkoming van ongevallen.

De productveiligheidsinformatie is bedoeld om ongelukken te voorkomen. De norm dat deze informatie bij iedere koop van een fiets dient te worden gegeven aan de consument, strekt ertoe de consument tegen die ongevallen te beschermen.

De fietshandleiding gaat uitgebreid in op de werking van snelspanners en waarschuwt voor acuut gevaar voor ongevallen als snelspanners niet juist gesloten zijn.

Het onderzoek van Achmea zegt weliswaar dat in beginsel iedere klant een boekje meekrijgt, maar kan niet uitsluiten dat het in het geval van fietser niet is gebeurd. Ter zitting is namens 12GO verklaard dat niet met zekerheid kan worden gezegd of dat boekje aan fietser is meegegeven.

De kantonrechter overweegt dat het aan de verkoper is aan te tonen dat hij heeft voldaan aan de betreffende zorgplicht. Op grond van de over en weer ingenomen stellingen is 12GO daar niet in geslaagd. Fietser heeft verder onweersproken gesteld dat hij ook overigens (bijvoorbeeld mondeling) geen instructies of waarschuwingen heeft gekregen.

De kantonrechter gaat ervan uit dat al deze informatie fietser ten onrechte niet heeft bereikt en stelt vast dat 12GO hiermee de veiligheidsnorm heeft geschonden en voor de daardoor ontstane schade aansprakelijk is. De vordering van fietser wordt toegewezen. Voor de gehele uitspraak klik hier.

Ik adviseer fietsenhandelaren en andere ondernemers in een B2C markt om hun bedrijfsprocessen hierop aan te passen.

Neem contact op!

Neem contact op!